fbpx
Ik ga op motorvakantie en ik neem meeā€¦ Van een slaapzak tot aan een fles olie, het blijft altijd een uitdaging om al je bagage kwijt te kunnen op de motor. Hoe zorg je ervoor dat je veilig en comfortabel je motor bepakt? Hier mijn tips.

Motorkoffers

Koffers bestaan er in alle soorten en maten. Ik raad koffers aan die je van bovenaf kunt inpakken. Er zijn een hoop zijkoffers die bagageruimte hebben in zowel de deksel als de kofferruimte en die je plat moet leggen om deze in te pakken. Wat mij betreft heel onhandig. Een pluspunt is dat je koffers vaak kan afsluiten met een slot. Het grootste nadeel van koffers is dat ze erg kwetsbaar zijn, vooral de kunststof koffers. Wanneer je met de motor valt raken koffers of het bagagerek snel beschadigd en kan zelfs je motor beschadigen. Je zal ook niet de eerste zijn die met zijn koffers ergens achter blijft hangen of zelfs je koffers eraf rijdt. Denk bij het aanschaffen goed na over welke inhoud (liters) het beste bij je past. Met zwaar geladen koffers rijden is niet prettig. Ervaring leert ook dat hoe groter je koffer hoe meer (onnodige) spullen je mee neemt. Rijden met een kofferset lijkt misschien handig, maar maakt het rijden niet altijd prettiger.

Zadeltassen

In plaats van koffers kan je ook kiezen voor zadeltassen. Tip; kies voor waterdichte tassen of een set met regenhoezen. De tassen zijn vaak licht en smal, waardoor het motorrijden comfortabel blijft. In vergelijking met koffers is de inhoud vaak kleiner en een nadeel is dat je de tassen niet op slot kan zetten. Wat mij betreft het grootste voordeel is dat de tassen zelf amper kunnen beschadigen en ook je motor of bagagerek niet beschadigen. De kans is ook veel kleiner dat je blijft haken.

Bagagerol

Achter de bestuurder is meer dan genoeg ruimte om bagage mee te nemen. Voor vakantie is daarvoor een bagagerol ideaal. Deze zijn standaard waterdicht en je kan er veel spullen in kwijt. Je hebt bagagerollen in verschillende maten en varianten. Mijn voorkeur gaat uit naar de varianten met de opening aan de lange zijde, hierdoor kan je gemakkelijk bij al je spullen.

Tanktassen

Tanktassen kom ik nog steeds veel tegen. Groot voordeel is dat je nog steeds iemand achterop kan meenemen. Je kan makkelijk je spullen hierin opbergen en je hebt het snel bij de hand. De keuze is erg persoonlijk of je dit prettig vindt rijden. Dat hangt ook af van het soort motor dat je hebt. Deze tas zorgt soms wel voor irritaties tijdens het tanken en kan de tanktas in de weg zitten bij het maken van scherpe bochten.

Buddytas

Voor een weekend weg is een bagagerol vaak te groot. Een buddytas is een mooie tussen maat. Deze bind je om je buddyseat vast. Ideaal voor de motoren zonder bagagerek. Er kan alleen niemand meer achterop zitten. De buddytas is ook een mooie vervanging voor de tanktas.

Beentassen

Beentassen zijn erg in opkomst. Je hebt ze in veel soorten en maten. In sommige tassen kan je gemakkelijk je zonnebril, portemonnee, sleutels en een extra paar handschoenen meenemen. Het voordeel is dat je niets in je zakken hebt en ook niets op je motor hoeft te binden. Belangrijke spullen hebt je altijd veilig op je lijf.

Stuurtassen en valbeugeltassen

Naast alle bovenstaande tassen heb je ook nog stuurtassen en valbeugeltassen met een kleine inhoud. Je kunt er niet echt veel in opbergen en je stuur moet ook maar net geschikt zijn hiervoor. Ik vind het fijn om verschillende kleine tassen te hebben om zo gemakkelijk mijn bagage te ordenen. Ik stop vaak ook een snack en wat te drinken in deze tas.