fbpx
Als je door de bergen rijdt wil je er warmpjes bij zitten, maar zodra je in het dal bent moet het ook dragelijk zijn op je motorfiets. Welke kleding kan je het beste meenemen op motorreis? In deze blog lees je mijn kledingadvies voor jouw motorvakantie.

Toen ik voor het eerst met de motor op vakantie ging, nam ik veel te veel kleding mee. Ook al heb ik genoeg ruimte op de motor, het is zonde om onnodig gewicht mee te nemen. Dit beĆÆnvloedt toch de rijeigenschappen van je motor. Ik neem daarom alleen noodzakelijke kleding mee.

1. Het motorpak

Zonder motorpak kom je nergens. Afhankelijk van de weersverwachting kan je kiezen voor een doorwaaijas of een normale motorjas. Een doorwaaijas met een waterdichte Gore-Tex binnenvoering is ideaal voor alle omstandigheden. Persoonlijk vind ik een doorwaaibroek onnodig. Ik merk dat mijn motor een hoop wind tegenhoudt waardoor het hele doel van de doorwaaibroek niks zal opleveren.

2. Het regenpak

Naast je motorpak is een regenpak geen overbodige luxe. Zorg ervoor dat je jouw regenpak snel en makkelijk kan wegsteken tussen je bagage, zodat je er ook gemakkelijk bij kan. Ik ben vaak genoeg verast door een flinke plensbui. Ik raad een regenpak aan, ook al is je normale motorjas waterdicht. Het duurt lang voordat je motorjas weer droog is. Niets is zo vervelend als de volgende dag een nat pak aantrekken. Je regenkleding is binnen no time droog.

3. Motorhandschoenen

Ook je handschoenen worden nat (van binnen en van buiten). Neem altijd een extra paar mee. Deze kan je niet missen.

4. Motorlaarzen of motorschoenen

Motorlaarzen/-schoenen zijn er in vele soorten. Mijn advies, koop laarzen met wind doorlatende mesh-stukken. Ik neem altijd Ć©Ć©n paar laarzen mee en draag deze gedurende de motorvakantie elke dag. Dan zijn wind doorlatende laarzen een must. Een nadeel van deze schoenen is dat ze niet waterdicht zijn. Bij mijn setje regenkleding zit daarom ook altijd een overlaars (een regenhoes die je over je motorlaars trekt).

5. Kleren onder je pak

Onder het motorpak draag ik vaak een t-shirt en een sportbroek. Daarnaast heb ik altijd thermo-ondergoed bij mij. In de bergen koelt het ā€™s avonds extreem vaak af. In mijn tentje ben ik wel eens gewekt, doordat het vroor. Brrr..

Naast kleding voor op de motor wil je ook wat gewone kleding mee. Ga je in de avond een dorp bezoeken of een keer naar een restaurant? Bedenk van tevoren hoe vaak je in dagelijkse kleding op pad zal gaan. Hier kan je veel ruimte mee besparen. Ga je een week weg kan je gemakkelijk ondergoed en sokken voor de gehele week meenemen. Wanneer ik langer ga, zorg ik dat ik tussen door de was kan doen. Ik neem Ć©Ć©n korte broek, Ć©Ć©n lange broek en twee t-shirts mee voor een week vakantie. Ik heb een lichtgewicht outdoor broek aangeschaft. Deze broeken nemen nauwelijks ruimte in en drogen snel. Voor de koude nachten heb ik een vest of een isolatiejas mee. Een isolatiejas heeft een compressiezak en geeft heel veel warmte, ideaal om licht te kunnen reizen. Daarnaast overnacht ik meestal op een camping en voor een loopje naar het sanitair gebouw is een isolatiejas heerlijk.

6. Schoenen

Naast mijn motorlaarzen, neem ik altijd slippers en een paar (lichte) schoenen mee. Alleen slippers meenemen raad ik af, omdat ik weleens ga wandelen of ā€˜s avonds een barretje in ga. Op de camping loop ik vooral op teenslippers.

7. Ordenen

Nu je weet wat je nodig hebt, moet je jouw kleding nog inpakken. Orden je kleding gemakkelijk in packing cubes. Op deze manier kun je kledingstukken makkelijk vinden en opbergen. Ook kan je de vuile was scheiden. Je kleding blijft netjes en stop je snel in je koffer of tas.