Wanneer ik op motorreis ben zet ik mijn eigen koffie en kook ik avondeten. Daarvoor heb je een brander nodig. Tijdens mijn vakanties probeerde ik verschillende branders uit. Je hebt namelijk vele soorten branders op de markt.
Brandstoftabletten
De meest compacte brander is een zogeheten ‘kochertje’. Dit is een klein doosje van metaal niet groter dan 12 bij 8 bij 3 cm. Dit doosje kan je uitklappen zodat je hier een brandstoftablet in kunt doen. Op de openstaande randen kan je een pannetje zetten. Deze brander wordt nog steeds in het leger gebruikt. Het voordeel is dat hij erg compact is en stevig. Hij weegt iets meer dan 100 gram. Het nadeel is dat je de warmte niet kan regelen.
Gasbranders
Gasbranders werken vaak op butaan en propaan. Het meest bekende voorbeeld voor kampeerders zijn de blauwe flessen van Campingaz. Andere merken zijn MSR, Primus en Kovea. De brander draai/klik je op het gasblik of -tank. Deze branders zijn meestal compact en makkelijk te gebruiken. Door middel van een kraantje komt het gas vrij, vlammetje erbij en je kan direct koken.
Het nadeel is dat je afhankelijk bent van gas, is je gastank leeg, zal je op zoek moeten naar een gas-dealer. Een ander nadeel is dat gas minder goed verwarmt in vergelijking met benzine, waardoor het koken op gas duurder is. Deze branders zijn niet geschikt om te koken onder de 5°C.
Vloeistofbranders (Multifuelbranders)
De laatste jaren gebruiken ik deze brander. Deze branders branden op benzine, kerosine, Coleman-fuel en/of wasbenzine. Benzine is goedkoper dan gas en een groot pluspunt; makkelijk te verkrijgen. Multifuelbranders zijn daarnaast ook bij lagere temperaturen goed te gebruiken. Je moet wel vooraf meer handelingen verrichten dan bij gasbranders. Zo moet je pompen om de druk in de tank op te bouwen. Daarnaast moet de brander eerst voorverwarmen, voordat je kan koken. Deze branders zijn vaak iets zwaarder dan de gasbranders. De multifuelbranders zijn duurder in aanschaf, maar dankzij goedkoper verbruik, verdien je dat makkelijk terug.
Laat een reactie achter met vragen of deel hoe jij kookt tijdens de motorvakantie.
Kamperen met de motor; slaapuitrusting
Op zoek naar het optimale gevoel van vrijheid? Twijfel dan niet en ga motorrijden door de mooiste...
Welke motorkleding neem je mee op vakantie?
Als je door de bergen rijdt wil je er warmpjes bij zitten, maar zodra je in het dal bent moet het...
Koffiebreak tijdens het motorrijden: zet gemakkelijk je eigen bakkie
Nee niet e5 of e10, maar een goeie (sterke) bak koffie zorgt dat jouw eigen motor blijft draaien....
Koffers, Rollen en Tassen. Hoe neem jij jouw bagage mee op de motor?
Ik ga op motorvakantie en ik neem mee… Van een slaapzak tot aan een fles olie, het blijft altijd...
Waarom de Alpen jouw volgende motorbestemming moet zijn?
Met haar haarscherpe bochten, azuurblauwe meren, en eindeloos veel uitzichten verveelt dit...
Wij koken altijd op een Trangia. Suoer vernuftig in elkaar gestapeld zodat het compact blijft.
Koken kan zowel op spiritus als met een gasbusje
Wat een mooi product om te zien. Een Trangia zie je niet vaak, maar het is zeker een mooie toevoeging aan de lijst. Bedankt voor je reactie!
Sinds kort in het bezit van de MSR whisperlite. Multifuel voor zowel brandstof als gas. Zo kun je waar je ook bent altijd koken. Gas voor het gemak. Brandstof als reserve.