fbpx

Wanneer ik op motorreis ben zet ik mijn eigen koffie en kook ik avondeten. Daarvoor heb je een brander nodig. Tijdens mijn vakanties probeerde ik verschillende branders uit. Je hebt namelijk vele soorten branders op de markt.

Brandstoftabletten

De meest compacte brander is een zogeheten ā€˜kochertjeā€™. Dit is een klein doosje van metaal niet groter dan 12 bij 8 bij 3 cm. Dit doosje kan je uitklappen zodat je hier een brandstoftablet in kunt doen. Op de openstaande randen kan je een pannetje zetten. Deze brander wordt nog steeds in het leger gebruikt. Het voordeel is dat hij erg compact is en stevig. Hij weegt iets meer dan 100 gram. Het nadeel is dat je de warmte niet kan regelen.

Gasbranders

Gasbranders werken vaak op butaan en propaan. Het meest bekende voorbeeld voor kampeerders zijn de blauwe flessen van Campingaz. Andere merken zijn MSR, Primus en Kovea. De brander draai/klik je op het gasblik of -tank. Deze branders zijn meestal compact en makkelijk te gebruiken. Door middel van een kraantje komt het gas vrij, vlammetje erbij en je kan direct koken.
Het nadeel is dat je afhankelijk bent van gas, is je gastank leeg, zal je op zoek moeten naar een gas-dealer. Een ander nadeel is dat gas minder goed verwarmt in vergelijking met benzine, waardoor het koken op gas duurder is. Deze branders zijn niet geschikt om te koken onder de 5Ā°C.

Vloeistofbranders (Multifuelbranders)

De laatste jaren gebruiken ik deze brander. Deze branders branden op benzine, kerosine, Coleman-fuel en/of wasbenzine. Benzine is goedkoper dan gas en een groot pluspunt; makkelijk te verkrijgen. Multifuelbranders zijn daarnaast ook bij lagere temperaturen goed te gebruiken. Je moet wel vooraf meer handelingen verrichten dan bij gasbranders. Zo moet je pompen om de druk in de tank op te bouwen. Daarnaast moet de brander eerst voorverwarmen, voordat je kan koken. Deze branders zijn vaak iets zwaarder dan de gasbranders. De multifuelbranders zijn duurder in aanschaf, maar dankzij goedkoper verbruik, verdien je dat makkelijk terug.

 

Laat een reactie achter met vragen of deel hoe jij kookt tijdens de motorvakantie.