fbpx

Op zoek naar het optimale gevoel van vrijheid? Twijfel dan niet en ga motorrijden door de mooiste landschappen van Europa. En neem dan een tent mee. Een tent? Ja zeker! Kamperen zorgt dat je één bent met de natuur. Maar waar moet je eigenlijk op letten als je gaat kamperen met de motor?

Dak boven je hoofd

Er zijn veel soorten tenten, in veel verschillende maten. Belangrijk is dat een tent een compacte pakmaat heeft, zodat je hem gemakkelijk op de motor meeneemt. Zorg dat hij niet breder is dan je motor zelf. Je tent zelf hoeft niet klein te zijn, liever niet zelfs. Je wil namelijk ook jouw motorlaarzen en motorpak droog kunnen leggen. Een voortentje en een slaapgedeelte voor 2-3 personen is ruim genoeg. Een éénpersoonstent is vaak net iets te klein. Naast de pakmaat is het gewicht van de tent ook van belang. Het gewicht van 2 tot 5 kg is prima op de motor mee te nemen. Om droog te blijven is het handig om rekening te houden met het de waterdichtheid van de tent. Wanneer de tent een waterkolom van 800 tot 5000 mm heeft betekent dit dat de tent waterdicht is tegen regen, maar kan de tent gaan lekken als er iets tegen de tent aan staat. Wanneer de waterkolom hoger is dan 5000 mm is de tent waterdicht tegen regen en verschillende vormen van druk.

Met z’n twee

Ga je samen met een vriend(in) op pad? Zorg dan voor een grotere tent met leefruimte, zodat je met regen droog kan zitten. Niet alle campings hebben een overkapping waar je kan schuilen. Tip: Verdeel de onderdelen van de tent, de één neemt de tentstokken en de ander het tentdoek.
Liever toch slapen in een eigen tent? Dan kan je ook een tarp aanschaffen. Dit is een tentdoek die je spant tussen twee tenten, bomen of tentstokken. Een praktische oplossing om gezamenlijk buiten droog of in de schaduw te zitten.

Prinses op de erwt

Om overdag veilige kilometers te maken is het belangrijk om ‚Äės nachts een goede nachtrust te hebben. Maar waar lig je nu het lekkerste op te dromen? Er zijn verschillende zelfopblaasbare matjes op de markt. De zelfopblaasbare variant vult zich tot ongeveer 80%, je moet er dus nog lucht bij blazen. Ga je koude gebieden? De isolatiewaarde van zelfopblaasbare matten is meestal hoger dan een luchtbed. Zelfopblaasbare matten van 3-4 cm dik zijn redelijk comfortabel. Met dunnere matjes heb je al snel dat je de grond voelt.

Naast zelfopblaasbare matjes heb je ook schuimmatjes. Deze schuimmatjes zijn erg goedkoop (¬Ī ‚ā¨10). Naast de prijs is het voordeel dat je deze matjes niet hoeft op te blazen. Het nadeel is dat je nog steeds op een harde ondergrond ligt. Daarbij blijft de rol erg breed voor op de motor (60-80 cm).

Dit probleem heb je niet bij een luchtbed. De pakmaat voor een luchtbed is ongeveer 30×20 cm en heb je al vanaf ‚ā¨15. Het probleem is wel dat je een pomp moet meenemen. Gelukkig zijn er inmiddels luchtbedden met een ge√Įntegreerde hand- of voetpomp. Deze luchtbedden zijn wat duurder (vanaf ‚ā¨50), maar kan je compact opbergen en liggen heerlijk. Het oppompen kost je ongeveer 5 minuten.

Onder de wol

Naast een matras, heb je ook een slaapzak nodig. Je hebt mummy-slaapzakken en deken-slaapzakken. Mummy-slaapzakken zijn smaller bij de voeten en hebben een kleinere opening bij het hoofd, dit voorkomt warmteverlies. Door de smallere pasvorm, warm je sneller op. De pakmaat van mummy-slaapzakken is lichter en compacter dan deken-slaapzakken. Donzen slaapzakken zijn lichter en warmer dan synthetische slaapzakken, maar ook gelijk een stuk duurder (vanaf ‚ā¨100 tot ‚ā¨200). Bedenk vooraf waar en bij welke temperatuur je gaat kamperen. Voor gebruik op de camping in Zuid-Frankrijk is vaak een deken-slaapzak voldoende. Ga je de bergen in? Dan raad ik een mummy-slaapzak aan. Op de verpakking lees je voor welke temperatuur een slaapzakken geschikt is.

Kussens

Is een kussen noodzakelijk met kamperen? Dit is per persoon verschillend. De meest eenvoudige manier om een kussen te cre√ęren is om een kussensloop mee te nemen en deze voor het slapen met een trui te vullen. Andere optie is een opblaasbare kussens. Deze zijn compact op te bergen en hebben vaak een zachte hoes waar je heerlijk op kan liggen. Als laatste optie is het natuurlijk altijd mogelijk om je eigen kussen mee te nemen. Hier heb je natuurlijk wel de ruimte voor nodig.

Wil je meer te weten komen over je kampeeruitrusting, zoals welke branders er zijn? Lees het in mijn andere blog.